Your Attractive Heading

TRI ZVEZDE

Apatinski fudbalski klub Tri zvezde osnovan je sredinom 1928. godine. Praksa da snažna preduzeća imaju svoje sportske ekipe, bila je još tada dosta rasprostranjena. U vreme kada je radio tek činio prve korake, a televizija bila nešto iz sfere naučne fantastike, fudbal je bio izuzetno popularan i gledan, a fudbaleri žive reklame firmi za koje su nastupali.

Značaj i mogućnost ovakvog vida reklamiranja shvatio je i vlasnik apatinske čarapare Tri zvezde, Adalbert Šefer. Klub je formiran, a Huge Oblat je imenovan za prvog trenera.

Tada je klub nastupao u Subotičkom fudbalskom podsavezu koji je do 1930. godine imao ukupno između 20 i 30 ekipa, u zavisnosti od sezone do sezone, koji su bili podeljeni u tri grupe: Prvi razred, Prvi A razred i Prvi B razred. Apatinci su, razume se, startovali iz najnižeg, Prvog B razreda.

Prvi potez uprave novoformiranog kluba bilo je uređenje sasvim zapuštenog igrališta. Šefer nije žalio novca i najpre je temeljno uređen teren. Odmah posle toga, izgrađena je prva pokrivena tribina sa 500 sedišta, na istom mestu na kojem je danas pokrivena loža Mladosti, odnosno prostorije kluba. Urađeno je i 3000 nepokrivenih mesta za sedenje i oko 8000 mesta za stajanje. Apatinsko fudbalsko igralište, u međuvremenu ograđeno daščanom ogradom moglo je , dakle, da primi preko 11000 posetioca.

Već u prvoj godini takmičenja Tri zvezde su bile najbolje u Prvom B, a u narednoj i u Prvom A razredu Subotičkog nogometnog podsaveza, tako da su se, već 1930. godine, našle u Prvom razredu, dakle među najboljim fudbalskim klubovima koji su tada igrali u zapadnoj, severnoj i srednjoj Bačkoj.

Tri_zvezde_1931godina

Tu su ostale do sezone 1932./33. kada je izvršena reorganizacija i prvi razred podeljen u tri grupe: Dunavsku, Potisku i Subotičku. U toj sezoni Tri zvezde su se u Dunavskoj grupi Prvog razreda Subotičkog fudbalskog podsaveza takmičile sa 8 drugih ekipa gde su sa ukupno 13 pobeda, 2 poraza i 1 nerešenom utakmicom, osvojile 27 bodoba i prvo mesto.

Prvaci Subotičke i Potiske grupe te sezone bili su Bačka i senćanski SAK. Dvokružni turnir koji je trebao da odgovori na pitanje ko će biti prvak podsaveza, počeo je 18. juna 1933. godine. Apatinci su uspeli da budu prvi i tako posle 5 godina od osnivanja prvi put postali prvaci Subotičkog fudbalskog podsaveza.

PRVE KVALIFIKACIJE ZA NACIONALNU LIGU

Sadžaj
    Add a header to begin generating the table of contents
    Scroll to Top